Paranødder

Paranødder

Paranøddetræet vokser i det tropiske Amazonområde i Peru, Columbia, Bolivia og Brasilien, med Bolivia som verdens største producent og eksportør.

Træet er blandt regnskovens største med sine op til 50 meter og en alder på op til 800 år. Nødderne vokser indeni en frugt på træet, der mest af alt minder om en kokosnød, der som en container indeholder 10-40 nødder i hver. Et voksent træ producerer 700-1300 ”containere”, der falder til jorden i perioden december til marts.

Paranødden har i årtusinder været en del af regnskovsbefolkningens fødevarer. Den er nu som salgsafgrøde af afgørende vigtighed for opretholdelsen af regn­skovs­be­­folkningens liv, hvor den repræsenterer 75 % af ind­komst­en i store dele af Amazon regnskovsområderne, og hvor befolk­nin­gen der­med har en afgø­rende interesse i at opretholde og beskytte både para­nødde­træerne og skoven. I Pando regionen i Bolivia, hvor vi har klimasikret, beskytter værdien af paranødderne et område på ca. 100.000 km2 regnskov.

Anvendelse

Som snack. Til madkassen. Som alternativ til mandler, hasselnødder og andre nødder, i bagning, konfekt, chokolade salater, og gryderetter.
Paranødder kan som mandler også ristes på panden, med olie, sukker eller honning.

Næring

Paranødder er med sine 15-20 % protein, et højt indhold af umættede fedt­syrer, mineraler og ingen tilsat salt eller sukker en bedre snack for kroppen end de fleste alter­­nativer.

Som langt de fleste typer af nødder og mandler har den et højt indhold af fedt, 66 %, men heraf er de ca. 45 %  enkelt-eller flerumættede fedtsyrer.

Næringsindhold pr. 100g
Energi 2700 KJ / 645 kcal
Fedt 60 g
-heraf mættede fedtsyrer 15 g
Kulhydrater 6 g
– heraf sukkerarter 2,3 g
Kostfibre 5,3 g
Protein 18 g
Salt 0,03 g

FNs verdensmål

Klimasikrede paranødder er ude­lukkende  samlet af den oprindelige befolkning i regn­skoven, og udelukkende i skov, der ejes og administreres af den oprindelige befolkning. Vores forbrug af klimasikrede paranødder giver dermed den oprindelige befolkning mulighed for at blive boende i deres hjemområder, hvis de måtte ønske det, da det giver  dem grundlaget for et værdigt liv.

Også fra et klimamæssigt synspunkt er dette vigtigt. I regnskovsregionerne udleder hver persons daglige liv ca. 0,5 tons C02 per. år. Flytter det samme menneske fra landområdet og til landets storbyer, ændres livsform og livsomstændigheder, og det samme menneske afstedkommer nu en CO2-udledning på 1-1,5 tons CO2 pr. år. Når der herefter migreres videre til Europa, ændres livsstil og livsomstændigheder til nu at stige til 5-6 tons CO2 årligt. Sker migreringen til USA, stiger CO2 emissionen til ca. 10 tons årligt.
Dvs. hvis befolkningen i jordens landistrikter ikke har mulighed for at værdigt liv, afstedkommer dette en 10-eller 20-dobling af hver perons CO2-emission. Det er derfor afgørende for jordens klimaudvikling, at befolkningen i jordens landområder kan have eller kan få et værdigt liv.

Vores forbrug af klimasikrede paranødder giver regnskoven en høj værdi også for folkene omkring den. I sourcing-området for de klimasikride paranødder, både for folkene i regnskovene og i byerne i området, er skovenes paranødder den største kilde til jobs og indkomst.
I den mest intensive sæson, der er på 6 måneder, er paranødderne ansvarlig for 75 % af indkomsten i området. Det giver skovene en enorm værdi  for områdets befolkning, hvilket sikrer dem mod fældning – Skovene er mere værd som skove end som tømmer eller landbrugsjord.

Klimaaftryk

Der er ingen CO2-emission fra produktionen af vores paranødder idet de er ind­samlet i regnskoven.

Transport:
Der er en international transport, der kli­ma­­mæssigt svarer omtrent til transporten for andre nødder eller mand­ler. Mandlerne i butikkerne i Skandinavien kommer typisk fra Californien, Tyrkiet elller Spanien, mens hasselnødder typisk produceres i Tyrkiet, og selvom transporten for Tyrkiet eller Spanien er kortere end fra Nord-eller Sydamerika, så udligner den meget CO2-krævende lastbiltranport den noget længere men meget mere CO2-besparende søtransport.

Produkt CO2 emission pr. kg produkt frem til Danmark (inkl. transport)
New Basics paranødder 0,7 kg
Hasselnødder 1,5 kg*
Peanuts 2,5 kg*
Mandler 4,0 kg*

Da paranødderne vokser naturligt integreret i regnskoven, er der ingen CO2-emission fra en dyrking.
Da paranødderne desuden er en væsentlig årsag til at regnskoven er bevaret og fortsat kan bevares i dette område, kan man klimamæsigt også bedømme vores forbrug af klimasikrede paranøder til at have en positiv klima-og CO2-effekt.

Paranødder