Rå rørsukker

Rå rørsukker

Sukkerrør stammer fra Sydøstasien, bl.a. Japan. Efter 2. verdens­krig var Japan i ruiner. Mange sultede, og bl.a. Bolivia modtog ca. 5000 japan­ske flygtninge. De medbragte sukkerrør af de oprindelige typer fra deres hjemland. De blev givet jord i Bolivias tropiske områder, og her er der forsat to landsbyer, hvor der tales japansk, og hvor der dyrkes sukkerrør og ris.

Sukkerrørene er de samme gamle typer, som man bragte med fra Japan, og man bearbejder dem stadig efter de traditionelle japanske metoder, der er yderst skån­somme, med et lavt energiforbrug og med et minimum af industriel forarbejdning.

Resultatet er en helt unik sukkertype med mange fine smagsnuancer. Farven bringer tan­ken hen på brun farin og muscovado, men smagen er langt mere nuanceret, med toner af vanilje og lakrids.

Anvendelse

Til alle formål hvor man ønsker mere end blot den søde smag af sukker. Ovenpå gammeldags æblekage, vaniljeis, og cremefraiche til kager og desserter. Grundet indholdet af protein og kostfibre karamelliserer denne sukkertype dog ikke. Benyt den ovenpå en skive franskbrød med smør. Som alternativ til remonce. I irsk og fransk kaffe. I cocktails og drinks.

Benyt den klimasikrede rå rørsukker, dér hvor du ønsker velsmag og vellevned uden at det bliver mere usundt af den grund.

Næring

Man kan ikke postulere, at sukker er sundt, men vores rå rørsukker er en smule mindre usundt. Det indeholder mindre sukkerstof, kostfibre, og endda protein.

Vi håber også, at vores rå rørsukker kan være medvirkende til et mindre for­brug af sukker, fordi dens mange smagstoner og andre naturlige ind­holds­stoffer gør os ”mæt” af sukker tidligere, og måske får vi øjnede op for, at der findes noget, der er bedre end blot den nøgne smag af sødestof.

Næringsindhold pr. 100g
Energi 1460 KJ / 349 kcal
Fedt 0,4 g
-heraf mættede fedtsyrer 0,2 g
Kulhydrater 91 g
– heraf sukkerarter 85 g
Kostfibre 2,9 g
Protein 1,7 g
Salt 0,02 g

FNs verdensmål

Den klimasikrede rå rørsukker dyrkes udelukkende på små familieejede landbrug, der sælger sukkerrørene gennem deres andelssammenslutninger.

Den klimasikrede rå rørsukker giver landbefolkningen et grundlag for et værdigt liv, og i modsætning til dyrkning i godsejerbrug eller stordrift giver de mange små brug et bedre grundlag for biodiversiteten.

Klimaaftryk

Klimamæssigt er klimasikret rå rørsukker en god løsning, fordi indu­striel raf­fi­ne­­ring af sukker er yderst energikrævende – Sukkerfabrikkerne er i Dan­mark blandt de største enkeltkilder til CO2 emission. Den kli­ma­sik­rede rå rørsuk­ker er den sukkertype, der er mindst raffineret og som har fået mindst indu­striel bearbejdning. Den er opvarmet og centri­fu­ge­ret så lidt som mu­ligt.

Det vil glæde os, hvis vi både kan skubbe lidt til vores sukkerforbrug og og til klimaaftrykket.

Rå rørsukker
Rå rørsukker, New Basics
Irish Coffee